Skip to content

ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης

Please install Flash and turn on Javascript.

70α ΑΡΚΑΔΙΑ Εκτύπωση E-mail

arkadis.jpgΗ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Δήμος Αρκαδίου, η Ένωση Αθλητικών Σωματείων Κρήτης ΣΕΓΑΣ και το Γραφείο Φυσικής Αγωγής, διοργάνωσαν τα 70α Αρκάδια  την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Ρεθύμνου στη Σοχώρα.

Τα φετινά «70α ΑΡΚΑΔΙΑ», στέφθηκαν μ' απόλυτη επιτυχία παρά το δυνατό νοτιά εντάσεως 8-9 μποφόρ, που δυσκόλεψε αρκετά όλους.

Η μεγάλη συμμετοχή ρεκόρ στον Αρκάδιο Δρόμο με 100 άνδρες και 7 γυναίκες και μάλιστα οι 26 απ' αυτούς είχαν πάρει μέρος πριν μια βδομάδα και στο Μαραθώνιο, απέδειξε πόσο τιμούν οι αθλητές τους αγωνιστές του Αρκαδίου.

Οι μικροί αθλητές από τα Δημοτικά Σχολεία του νομού κέρδισαν τις εντυπώσεις, καθώς και οι χορευτικοί σύλλογοι, που για μια ακόμη χρονιά έκλεισαν τις εκδηλώσεις.

Η Τελετή Έναρξης

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής των «70ων Αρκάδιων» αγώνων, ο αντινομάρχης Ρεθύμνου Γιάννης Νικολούδης, κήρυξε την έναρξη των αγώνων τονίζοντας:

«Κάθε Νοέμβρη το Ρέθυμνο γιορτάζει την ηρωική επέτειο του. Μια σελίδα της ιστορίας γραμμένη με αίμα και προσφορά στην πατρίδα. Η εθελοθυσία των υπερασπιστών της Μονής Αρκαδίου έκανε το Ρέθυμνο περήφανο και παγκόσμια γνωστό. Το θρυλικό ολοκαύτωμα αποτελεί το συγκλονιστικότερο και ηρωικότερο γεγονός, ενός υπεράνθρωπου και άνισου αγώνα, που χαράχθηκε ως ορόσημο στην παγκόσμια συνείδηση.

Το Αρκάδι είναι ένα ιστορικό ορόσημο που εκπέμπει επίκαιρα μηνύματα και φανερώνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της αδούλωτης κρητικής ψυχής.

Ήταν κέντρο διαφώτισης και παιδείας και έμελλε να γίνει σύμβολο αντίστασης και θυσίας.

Με το Ολοκαύτωμα του, έδωσε μοναδικά δείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας σε όλο τον κόσμο.

Το Αρκάδι είναι σύμβολο του ελληνισμού για την ελευθερία του και την εθνική ανεξαρτησία του και για το λόγο αυτό η Ουνέσκο το έχει χαρακτηρίσει Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας. Η αυτοθυσία αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, ιδιαίτερα δε της Κρητικής.

Η μεγάλη κρητική επανάσταση διήρκεσε περίπου 3 χρόνια, από το 1866 έως το 1869 και αποτελεί την κορυφαία έκφραση της επιθυμίας του κρητικού λαού, για ένωση με την Ελλάδα και τον πόθο να ζήσει ελεύθερος.

Σήμερα αποδίδουμε την ύψιστη τιμή της Μνήμης στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και τους μαχητές του, που εκπλήρωσαν το υπέρτατο χρέος για την ελευθερία της πατρίδας. Πέρασαν στην αιωνιότητα ως αθάνατοι ήρωες που αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια και περηφάνια για τα ιδεώδη τους. Στην εποχή μας όπου οι αρχές και οι αξίες περνούν βαθιά κρίση και οι κοινωνίες μαστίζονται από την οικονομική εξαθλίωση, το μήνυμα της θυσίας του Αρκαδίου μπορεί να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια πορεία σθεναρών αγώνων και δικαίων κατακτήσεων.

Εμείς σήμερα 144 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της ιεράς Μονής Αρκαδίου, διοργανώνουμε τους «70ους Αρκάδιους αγώνες», τιμώντας τους Ήρωες αγωνιστές του.

Εμείς σήμερα όλοι με σεβασμό και θαυμασμό στεκόμαστε μπροστά στο μεγαλείο θυσίας και της δόξας τους.

Υποκλινόμαστε ευλαβικά στο μεγαλείο της ψυχής σας, αθάνατοι πρόγονοι μας.

Υποσχόμαστε ότι αν χρειαστεί θα είμαστε άξιοι συνεχιστές των ηρωικών σας πράξεων.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν στην άριστη διοργάνωση των σημερινών «70ων Αρκάδιων αγώνων».

Το αγωνιστικό μέρος και οι νικητές

arkadios_andron_2010.jpgΣτον 70ο Αρκάδιο Δρόμο νικητής αναδείχτηκε ο Γ. Αλιφιεράκης (Ελ. Βενιζ.) με 1 ώρα 20'.4'', ενώ πρώτος Ρεθυμνιώτης και 4ος στη γενική κατάταξη ο Μανόλης Κουλάκης (ΣΔΥΡ) με 1.25.03, δεύτερος ο Χρ. Ανεσιάδης 1.25.05 και 3ος ο Μανόλης Λουκάκης 1.33.

Στα 5.000μ νικήτρια αναδείχτηκε η Κ. Σταυρουλάκη και στον Αρκάδιο η Σελ. Παγωνάκη.

Στο Κρητικό βόλι για μια ακόμη χρονιά πρώτευσε ο Βασίλης Μαγγανάς με δεύτερο τον Μανόλη Σφακιανάκη.

Στα Δημοτικά Σχολεία και στη σκυταλοδρομία στην πρώτη θέση το 1ο Δ.Σ. Ατσιποπούλου, 2. Το 2ο Δ.Σ. Ρεθύμνου και 3. Το Δ.Σ. Άδελε.

Στο ποδόσφαιρο το 1ο Δημ. Σχολείο Ρεθύμνου κέρδισε 3-2 το 8ο Δημ. Σχολείο.

Πηγή : Από τα ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ -Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 - Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΡΥΟΒΡΥΣΑΝΑΚΗ

 

Τελευταία ανανέωση ( Wednesday, 10 November 2010 )
 

Σύλλογοι

ΑΟ Κύδων Χανίων 
ΑΟ Λασηθίου 
Γ.Ε. Ηρακλείου 
Γυμναστικός Σύλλογος Ελευθέριος Βενιζέλος 
ΟΦ Ηρακλείου 

Φωτογραφίες...


Σύνδεσμοι

segas_logo_small.jpg Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου

Run Greece 2014run_greece_2013_mini.jpg

 

 

iaaf.jpg Διεθνής Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (I.A.A.F.)

International  Association ofAthletic Federations

 

layout_01.gif Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (E.A.A.) 

European Athleticc Association (E.A.A.) 


61a_venizelia.jpg61α Βενιζέλεια 2009

To επίσημο site του διεθνούς μήτιγκ των Χανίων